ARBETSGRUPP

Arbetsgrupp: Livsmedel & dryck

Hur kan svenska livsmedels- och dryckesföretag arbeta med att identifiera och hantera risker kopplade till mänskliga rättigheter? Arbetsgruppen för livsmedel och dryck samlar ledande aktörer inom livsmedel och dryck för att hantera hållbarhetsrisker kopplade till leverantörsled för livsmedel och dryck.

Bakgrund

Det finns många risker och utmaningar kopplade till mänskliga rättigheter och arbetsvillkor inom leverantörsled för livsmedel och dryck. Arbetsgruppen för livsmedel och dryck etablerades i slutet på 2021 för att möta dessa utmaningar genom samverkan och strategiskt arbete.

Syfte och mål

Gruppens syfte är att samla aktörer inom livsmedel och dryck för att:
Samverka kring gemensamma utmaningar och arbetsmetoder för bättre arbetsvillkor och respekt för mänskliga rättigheter inom svenska livsmedels- och dryckeskedjor.

  • Dela erfarenheter och kompetenshöjande insatser
  • Praktiskt arbeta med projekt i leverantörsled
  • Genomföra gemensamt påverkansarbete

Det övergripande målet är att implementera ansvarsfulla inköpsmetoder, stärka kunskap om risker i leverantörsled och att främja transparens och spårbarhet.

Arbetsspår 2025

Under 2025 fokuserar arbetsgruppen på två huvudsakliga arbetsspår
Tematiska fokusområden:

  • Erfarenhetsbyte och kompetenshöjande insatser om klagomålsmekanismer och ansvarsfulla inköpsmetoder.
  • Projekt i leverantörsled: Fokus ligger på ett projekt om levnadslön och ett om genus & etisk rekrytering vid transport av jordbruksarbetare.

Medlemmar

Arbetsgruppen består av att brett spektrum av aktörer inom livsmedel och dryck:

  • Axfood
  • Coop
  • Dole Nordic
  • Greenfood
  • ICA Sverige
  • JDE
  • KRAV
  • Lidl
  • Martin & Servera
  • Menigo
  • Midsona
  • Olle Svensson
  • Oxfam
  • Retail & Food Services in Sweden AB (Stena Line)
  • Sevan
  • Spendrups
  • Svensk Cater
  • Systembolaget
  • Upphandlingsmyndigheten

Vill du veta mer?

Är ditt företag eller din organisation intresserad av att gå med i arbetsgruppen? Kontakta i så fall Christopher Atapattu Riddselius på christopher.atapattu.riddselius@etiskhandel.se.